3. dubna 2010

Distribuované vědecké výpočty

Věděli jste, že můžete využít přebytečný výkon vašeho počítače a pomoci tak vědeckému výzkumu? Podpořit tak lze například snahu o důkaz gravitačních vln či pomoci při hledání léků proti nemocem. Aplikace běží na pozadí a jejich vliv na výkon vůbec nezpozorujete. Počítá totiž pouze v době, kdy je dostupný nějaký přebytečný čas procesoru, a pokud potřebujete vyšší výkon, výpočty budou dočasně zastaveny. Dnes nejvíce používaným klientem pro distribuované počítání je program BOINC Manager.

A jak to vlastně funguje? Jednoduše si stáhnete a nainstalujete tento program, založíte účet a vyberete projekty, kterým poskytnete svůj výpočetní výkon. Nastavit si potom můžete například, aby program nepočítal, když je aktivní napájení z baterie, či maximální množství procent času procesoru, který smí využít. Program si potom ze serveru projektu stáhne data a začne počítat. Jeden výpočet většinou trvá několik hodin a po jeho dokončení jsou data odeslána zpět na server projektu. Nemusíte přitom být připojeni k internetu pořád, stačí občasné připojení, tak aby program stihl odevzdat práci do stanoveného data. Za každý dokončený výpočet se vám na účet přičte určitý počet kreditů, podle kterých se potom vaše jméno zobrazuje ve statistikách nejaktivnějších přispěvatelů. Přitom se můžete také přidat k nějaké skupině, u nás je to především Czech National Team, který je v mnoha projektech BOINC na předních místech ve statistikách. Češi takto už například pomohli s výstavbou urychlovače CERN.

Projektů, které takto můžete podpořit je mnoho. Důkaz einsteinových gravitačních vln, hledání života ve vesmíru, předpověď počasí, či mapování výskytu a budoucího postupu malárie. Uvedu ještě na závěr několik takových projektů. Prvním takovým je určitě velmi oblíbený SETI@home. Tím, že se připojíte k tomuto projektu, poskytnete výpočetní výkon k hledání inteligentního mimozemského života. Hledání probíhá pomocí tzv. radioteleskopů sloužících k zachycení radiových signálů s úzkou šířkou pásma, které generují velké množství dat ke zpracování.

Mezi dalšími potom zmíním AQUA@home. Tento projekt se snaží předpovědět výkon budoucích kvantových supervodičových procesorů simulováním jejich algoritmů. Tyto procesory budou schopné provádět některé operace pomocí optimalizovaných algoritmů velmi rychle. Budou sloužit například k tzv. machine learning, tedy vytvoření učícího se počítače. S výkonem takového procesoru by bylo možné zjistit kód kreditní karty do jedné sekundy. Přitom nejvýkonnějším sálovým superpočítačům dneška by to trvalo asi jeden den. Einstein@home se snaží dokázat existenci gravitačních vln, které předpověděl Albert Einstein. Využívá laserových interferometrů k zachycení gravitačních vln od pulsarů a supernov. malariacontrol.net je zase program mapující výskyt a postup malárie.

Ještě vzhledem k zaměření tohoto blogu zmíním, že pro BOINC byly i některé pokusy o distribuovaný rendering 3d animací, nejsou však příliš rozšířené a většina je ještě v alpha nebo beta fázi. Nejedná se o komerční render farmy, většinou umožňují použít pouze scény vytvořené ve free programu Blender3D. Funguje to tak, že za každou vyrenderovanou práci na vašem počítači opět získáte určité kredity a ty potom můžete utratit za render vlastních výtvorů.

Web BOINC manageru je na adrese http://boinc.berkeley.edu/

Žádné komentáře:

Okomentovat