28. listopadu 2010

Qwiki

Na internetu se objevil zajímavý projekt, jehož cílem je zjednodušit způsob učení. Místo obvyklého "šprtání" zpaměti podle sešitu vám nabídne automaticky generovanou prezentaci o daném tématu obsahující jak text, tak i obrázky, videa a mluvené slovo. Cílem je využití všech lidských smyslů.

I přesto, že jsou prezentace k tématům generované automaticky, většinou jsou velmi dobře zpracované. Portál údajně obsahuje něco přes milion témat a dále se rozrůstá, je tedy z čeho vybírat. Obsahuje dokonce i česká města s asi 6000 obyvatel.

Chyby se občas najdou, třeba když systém zobrazí u nějaké osobnosti fotografii někoho jiného, ale nestává se to tak často. Počítačově syntetizovanému hlasu je dobře rozumět, i když má problémy s neanglickými názvy.

Experiment je stále ve fázi alpha verze a nepřihlášeným uživatelům nabídne pouze několik vybraných témat. Mně se podařilo získat pozvánku, umožňující přístup ke všem tématům a mohl jsem si tedy Qwiki vyzkoušet se vším všudy. Jelikož mě tento rok čeká maturitní zkouška, pravděpodobně program ještě dále vyzkouším. Pokud by vás Qwiki zaujal a chtěli byste pozvánku k plné verzi, napište mi sem do komentářů nebo na e-mail drahonovsky.tomas@gmail.com

Web se nachází na stránkách www.qwiki.com

Žádné komentáře:

Okomentovat